Mijn prothese is kapot, wat te doen?
Indien uw kunstgebit kapot is, bv. gebroken/gescheurd of een tand eruit dan kunt u deze bij ons langs brengen. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken. Als u het in de ochtend brengt is het doorgaans altijd dezelfde dag klaar! Wilt u wachten op de reparatie? Belt u dan even op om af te spreken hoe laat u kunt komen. Is er een deel van uw prothese afgebroken en bent u afgebroken deel kwijt, of moet er een tand of kies aan uw plaatje worden bijgezet? Maakt u dan een afspraak, wij moeten dan eerst een afdruk nemen om de prothese te kunnen repareren.

Hoe maak ik mijn prothese schoon?
Uw prothese kunt u het beste schoonmaken met zachte reinigingsmiddelen. Dit kan afwasmiddel zijn, maar ook speciale reinigingsmiddelen zoals Corega fresh cleans mousse, Ecosym gel en Ecosym forte. Gebruik geen tandpasta of bruistabletten (bv Steradent), deze middelen zijn te agressief voor het materiaal en tasten het oppervlak aan waardoor er sneller vuil aan gaat hechten. Spoel uw prothese na iedere maaltijd af en poets deze 2 maal daags met een prothese borstel en reinigingsmiddel. Leg de prothese ’s nachts in schoon water.

Om tandsteen te verwijderen van uw kunstgebit, kunt u het een keer per week een nacht in de keukenazijn leggen. Vergeet niet om ook uw tandvlees en uw tong te poetsen! Dit kunt u doen met een zachte tandenborstel met eventueel wat tandpasta voor de frisse smaak. Alleen spoelen reinigt uw mond niet voldoende!

Waarom is het beter om mijn prothese ’s nachts niet te dragen?
Er zijn een aantal redenen waarom u uw kunstgebit ’s nachts beter uit kunt doen. Door de prothese uit te doen reinigt de tong en de speekselstroom het tandvlees en maken schimmels en bacteriën minder kans. Daarnaast hebben mensen de neiging om ’s nachts te klemmen of te tanden knarsen, hier merkt u zelf meestal niks van, maar dit geeft wel een grote belasting op de kaak en het kaakbot, hierdoor kan de kaak sneller gaan slinken. Ook slijt uw prothese hierdoor sneller en wordt de kans op breuk groter.

Waarom moet ik mijn prothese elke 3 jaar laten controleren?
De mond en de kaak blijven uw leven lang van vorm veranderen, dit gaat langzaam, maar is wel belangrijk om in de gaten te houden. Bij de controle controleren wij het kunstgebit op pasvorm en slijtage, maar ook heel belangrijk: we controleren ook of de slijmvliezen en het tandvlees er nog gezond uitzien!

Hoe lang gaat een prothese mee?
De gemiddelde levensduur van een prothese is 5 tot 8 jaar. Uiteraard verschilt dit van persoon tot persoon. Wilt u weten hoe de staat is van uw prothese, maak dan een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos advies.

Wat wordt er vergoed door de zorgverzekeraar?
Volledige prothese
Eén keer per 5 jaar wordt 75% van een nieuwe volledige prothese vergoed uit de basisverzekering.
Overige vergoeding mogelijk uit een aanvullende (tandarts-) verzekering.
Eigen risico van toepassing.

Volledige prothese op implantaten
Gedeeltelijke vergoeding uit de basisverzekering na goedkeuring van uw zorgverzekeraar.
Eigen bijdrage is afhankelijk van het aantal implantaten en type verankering (steg of drukknoppen).
Overige vergoeding mogelijk uit een aanvullende (tandarts-) verzekering.
Eigen risico van toepassing.

Immediaatprothese
Prothese wordt voor 75% vergoedt uit de basisverzekering. Overige vergoeding mogelijk uit een aanvullende (tandarts-) verzekering.
Het trekken van de tanden en kiezen wordt (gedeeltelijk) vergoed uit een aanvullende (tandarts-) verzekering.
Eigen risico van toepassing.

Partiële (frame-) prothese
(Gedeeltelijke) vergoeding uit een aanvullende (tandarts-)verzekering.

Reparatie of rebasing volledige prothese
90% vergoeding uit de basisverzekering.
Overige vergoeding mogelijk uit een aanvullende (tandarts-) verzekering.
Eigen risico van toepassing.

Reparatie of rebasing partiële (frame-) prothese
(Gedeeltelijke) vergoeding uit een aanvullende (tandarts-)verzekering.

Wat is een klikgebit op implantaten?
Een implantaat is een kunstwortel, die als een schroef in de kaak wordt geplaatst. Het volstaat om voor het dragen van de prothese 2 tot 4 implantaten te plaatsen. Een implantaat is gemaakt van titanium dit wordt niet door het lichaam afgestoten. Een implantaat wordt onder plaatselijke verdoving geplaatst en biedt na inheling houvast aan het uiteindelijke kunstgebit. Vaak worden de implantaten in de onderkaak geplaatst en zelden in de bovenkaak.

De tandprotheticus en tandarts- implantoloog werken op het gebied van de implantologie nauw samen. In veel gevallen komt het voor dat u voor het eerste consult bij de tandprotheticus terecht komt. Na beoordeling van uw mond en het bespreken van het te volgen behandelplan wordt u verwezen naar de tandarts- implantoloog. Bij Tandprothetische praktijk Boers hoeft u niet naar een andere praktijk voor het implanteren, dit gebeurt bij ons in de praktijk! Als u geïmplanteerd bent dan zal de tandarts- implantoloog de tandprotheticus inlichten over de stand van zaken en u terug verwijzen op het moment dat de implantaten geheel vast zitten in het bot en de tandprotheticus uw gebit kan gaan maken.

Wat te doen bij klachten?
https://www.ont.nl/klachten